第48回日本生物物理学会において、班員による企画シンポジウムを予定しております。

Dynamics of Cell System and Molecular-Machine Components in Bacteria

開催日 2010年9月21日(火)午前
会場 東北大学 川内キャンパス
URL http://www.sendai-bsj2010.jp/symposium/Dynamics_of_Cell.html

Takayuki Nishizaka (Gakushuin University), Hiroyuki Noji (Osaka University)

The purpose of the symposium is to review advanced studies focusing on ‘bacteria cell as a simple model of living molecular assembly system’ to the research field of Biophysics. While the understanding of function and mechanism of proteins as individual molecular machines has been advanced, the trans-hierarchy interconnection between the system and constituting molecular machines still remains unclear. The following questions should be addressed; how the cellular system correlates with constituting molecular machines; how the cellular systems is sustained against the internal perturbation due to the intrinsic fluctuation of molecular machine’s activity. One of the most intriguing experimental approach is the simultaneous visualization of the states of the cellular systems and constituents. In this symposium, speakers will provide recent findings as to how molecular motor assembles, cell division system, or signal transductions interconnect with upper cellular systems in a bacteria cell. Advanced technology for single bacteria cell analysis will be also introduced. Additionally, it is hoped that the symposium will both encourage international cooperation in the field and stimulate young workers in Asian and Pacific rim.

• Linda Kenny (University of Illinois at Chicago)
  • Hironori Niki ( National Institute of Genetics)
    Bacterial Cytoskeletal Proteins on DNA migration and Cell
  • Makoto Miyata (Osaka City University)
  • Beiyan Nan (University of California)
  • Yuichi Wakamoto (The University of Tokyo)
    Microbial persistence as spontaneous phenotypic adaptation through stochastic drift

『バクテリアの中の精密機械に挑む 〜ナノ計測・イメージング技術で解き明かす単一細胞の新たな姿〜』

西坂崇之(学習院大学)、野地博行(大阪大学)

わずか数千種の蛋白をコードするバクテリアは、真核細胞のモデル生物として、代謝や分裂・エネルギー産生といった課題に対して細胞分子生物学の立場からの理解が進んできた。こ れに対して生物物理学の中では、精製されたタンパク質を対象として、光学顕微鏡技術やイメージング技術といった高度なアプローチがここ10年で急速に進展した。本シンポジウム では、生物物理の得意とする分子レベルのアプローチが、逆に高次なシステムのはずの一細胞の振る舞いを高精度に捉えるために利用されるという、瞠目すべき新しい流れを紹介す る。講演者らの独創的な方法論と、一細胞を理解する特徴ある世界観を紹介することで、次世代の生物物理学へとつながる新しい潮流を俯瞰したい。